bursa de marfa Fii pe piata!     Selectie rapida
Tip anunt
Categorie

Cautare

Pagina principala Home

Cont nou Creare cont nou

Publicare anunt nou Adaugă cerere/ofertă

Business Directory Business Directory


Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională Coduri CAEN

Clasificarea produselor si serviciilor asociate activitatilor Coduri CPSA


                                            
Home  |  De ce bursademarfa.ro?  |  Adaugă cerere/ofertă  |  Contact
SECTIUNI CAEN
 

Coduri CAEN - SECTIUNI

Cod CAENSECTIUNE
A AGRICULTURA , VANATOARE, SILVICULTURA
Sectiunea A acopera exploatarea resurselor naturale vegetale si animale. Sectiunea cuprinde activitatile de obtinere a recoltelor de plante vegetale, cresterea animalelor, activitati din domeniul forestier, obtinerea altor plante si preluarea de animale dintr-o ferma sau din habitatul lor natural.

B PESCUITUL SI PISCICULTURA
Pescuitul este definit de totalitatea activitatilor de utilizare a resurselor piscicole din medii marine sau de apa dulce, desfasurate in scopul prinderii sau colectarii pestelui, crustaceelor, molustelor si a altor produse marine (de ex. perle, bureti etc.).
Sectiunea B include, de asemenea, activitatile din fermele piscicole si de acvacultura, care duc la obtinerea unor produse similare. Ea include activitati care sunt in mod normal integrate in procesul de productie pe cont propriu (de ex. insamantarea stridiilor pentru producerea perlelor). Sectiunea B nu include constructiile si reparatiile de nave (35.11), nici pescuitul sportiv sau recreativ (92.62). Prelucrarea pestelui, a crustaceelor sau molustelor este exclusa, deoarece se face in fabrici situate pe uscat, sau de catre nave-uzina (Industria de prelucrare si conservare a pestelui: 15.20). Totusi, prelucrarea ce are loc la bordul navelor de pescuit este clasificata, de asemenea, la Sectiunea B.

C INDUSTRIA EXTRACTIVA
Industria extractiva include extragerea mineralelor existente in natura sub forma solida (carbune si minereuri), lichida (titei) sau gazoasa (gaze naturale).
Extractia se poate face prin mineritul in subteran sau la suprafata, ori prin exploatarea puturilor.
Aceasta sectiune include activitati suplimentare necesare pentru transportarea si comercializarea produselor minerale, de ex. concasarea, macinarea, curatarea, uscarea, sortarea, concentrarea minereurilor, lichefierea gazelor naturale si aglomerarea combustibililor solizi. Aceste operatiuni sunt adesea efectuate de catre unitatile care au extras resursele naturale si/sau alte unitati situate in apropiere.

Activitatile de minerit sunt clasificate in subsectiuni, diviziuni, grupe si clase, pe baza principalei substante minerale produse. Subsectiunea CA se refera la extragerea produselor energetice (carbune, lignit si turba, hidrocarburi, minereu de uraniu); subsectiunea CB se refera la produsele neenergetice (minereuri metalifere, diverse minerale si produse folosite in industria materialelor de constructii). Unele operatiuni terhnice din aceasta sectiune, care privesc in special extragerea hidrocarburilor, pot fi de asemenea executate de catre unitati specializate pentru terte parti, ca o prestare de servicii industriale. Aceasta sectiune include, de asemenea:
- aglomerarea carbunelui si a minereurilor.

Aceasta sectiune exclude:
- prelucrarea materialelor extrase, vezi sectiunea D;
- productia de ape minerale din izvoare naturale, puturi si fantani, vezi 15.98;
- sfaramarea, macinarea sau alte prelucrari, aplicate anumitor pamanturi, roci si minerale, atunci cand se desfasoara in conexiune directa cu fabricarea de produse din acestea, vezi 26.81; 26.82;
- colectarea, tratarea si distributia apei, vezi 41.00;
- organizarea de santiere pentru minerit, vezi 45.11;
- prospectiunile geologice de cautare a mineralelor, vezi 74.20
D INDUSTRIA PRELUCRATOARE
Activitatea de prelucrare reprezinta transformarea mecanica, fizica sau chimica a materialelor, substantelor sau componentelor in produse noi. Materialele, substantele sau componentele transformate sunt materii prime ce constituie produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive, precum si produse ale altor activitati de prelucrare. Unitatile din sectiunea privind industria prelucratoare sunt adesea descrise ca fiind uzine, fabrici sau intreprinderi ce utilizeaza in mod caracteristic masini actionate electric si echipamente pentru manipularea materialelor. in aceasta sectiune sunt incluse, de asemenea, unitati de transformare manuala sau la domiciliul lucratorului, a materialelor sau substantelor in produse noi; vanzarea catre publicul larg a produselor, in aceleasi localuri in care sunt produse, cum sunt de exemplu brutariile si atelierele pentru croitorie de comanda. Unitatile de prelucrare pot prelucra materiale, sau pot incheia contracte cu alte unitati care sa prelucreze materialele in folosul lor. in industria prelucratoare sunt incluse ambele tipuri de unitati. Produsul nou prelucrat poate fi finisat, in sensul ca este gata pentru utilizare sau consum, ori poate fi semi-finit, pentru a deveni materie prima in vederea unei prelucrari ulterioare. De exemplu, produsul rafinariei de alumina reprezinta materia prima utilizata in productia primara a aluminiului; aluminiul primar constituie materia prima pentru o uzina de sarma din aluminiu; iar sarma din aluminiu este materia prima pentru o fabrica de produse fabricate din sarma. Asamblarea partilor componente ale produselor prelucrate este considerata industrie prelucratoare, cu exceptia cazurilor in care activitatea este clasificata in mod corespunzator in orice clasa a diviziunii 45 (Constructii). Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentelor in unitatile extractive, prelucratoare, comerciale si alte unitati, atunci cand este executata ca o activitate specializata, este clasificata in aceeasi clasa a industriei prelucratoare, ca si producerea articolului instalat. Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentului, care este executata ca un serviciu auxiliar ocazionat de vanzarea marfurilor de catre o unitate angajata in primul rand in prelucrare, comert cu ridicata sau cu amanuntul, este clasificata impreuna cu principala sa activitate. intretinerea si repararea masinilor si echipamentelor industriale, comerciale si similare, este in general clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea marfurilor. Totusi, repararea masinilor de birou si de calcul este clasificata in clasa 72.50. Repararea articolelor de menaj si a echipamentului casnic, a mobilierului, vehiculelor cu motor si a altor bunuri de consum este clasificata, de regula, in clasa corespunzatoare a diviziunii 50 ( Comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu amanuntul al carburantilor ) sau 52 (Comert cu amanuntul si reparar

E ENERGIE ELECTRICA SI TERMICA, GAZE SI APA
Aceasta sectiune cuprinde activitatea de furnizare a energiei electrice, gazelor naturale, a aburului si apei, printr-o infrastructura permanenta (retea) de linii electrice, conducte principale si tevi. Dimensiunea retelei nu este decisiva; sectiunea include de asemenea furnizarea energiei electrice, a gazelor, aburului si apei si a celor similare, in parcuri industriale sau blocuri de locuinte. Productia, administrarea retelei si furnizarea catre utilizatorul final pot fi efectuate: de catre aceeasi unitate sau da catre unitati diferite. Unitatile angajate in furnizarea energiei electrice si/sau a gazelor si/sau a aburului si apei calde si /sau a apei, trebuie sa fie clasificate in conformitate cu principala lor activitate.

F CONSTRUCTII


G COMERTUL CU RIDICATA SI CU AMANUNTUL, REPARAREA AUTOVEHICULELOR, MOTOCICLETELOR SI A BUNURILOR PERSONALE SI DE UZ GOSPODARESC
Aceasta sectiune include vanzarea cu ridicata si cu amanuntul (vanzare fara transformare) a oricarui tip de marfuri, precum si prestarea serviciilor auxiliare vanzarii marfurilor. Vanzarea in vrac si cu amanuntul sunt etapele finale ale distribuirii marfurilor. in aceasta sectiune este inclusa si repararea autovehiculelor si de asemenea, instalarea si repararea bunurilor personale si gospodaresti. Vanzarea fara transformare este considerata aceea care include operatiile obisnuite (manipularile) asociate comertului, de ex.: sortarea, trierea si asamblarea marfurilor, mixarea (amestecarea) bunurilor ca de ex. vin sau nisip, imbutelierea (cu sau fara curatarea in prealabil a sticlelor), ambalarea si reambalarea in cazul redistribuirii masei de produse in loturi mai mici d.p.d.v. cantitativ, depozitarea (fie ca implica ori nu, refrigerare sau congelare), curatarea si uscarea produselor agricole, taierea pe cont propriu a panourilor din lemn sau a tablei. Vanzarea cu ridicata (in vrac) este revanzarea (vanzarea fara transformare) a bunurilor noi si a celor folosite, catre comerciantii cu amanuntul, catre utilizatorii industriali, comerciali si profesionali, fie ca acestia sunt institutii sau persoane fizice, ori catre alti vanzatori cu ridicata ce activeaza ca agenti sau brokeri in cumpararea de marfuri pentru ei sau pentru vanzarea marfii catre alte asemenea persoane sau firme. Principalele tipuri de activitati incluse sunt cele desfasutate de: comerciantii cu ridicata care isi insusesc titlul asupra marfii pe care o vand; vanzatorii cu ridicata sau misitii; distribuitorii industriali; exportatorii, importatorii si asociatiile cooperatiste cumparatoare, sucursalele si birourile comerciale (dar nu magazinele pentru desfacerea cu amanuntul) ce sunt mentinute de unitatile industriale si miniere, separat de locurile de productie respective si care desfasoara activitatile de marketing legate de produsele lor si care nu se limiteaza doar la preluarea de comenzi ce urmeaza a fi onorate prin expeditie directa de la uzinele sau minele respective. Sunt incluse, de asemenea, activitatile desfasurate de brokerii de marfuri si bunuri de consum, comerciantii cu comision, agentii si asamblorii, cumparatorii de marfuri in vrac si asociatiile cooperatiste angajate in desfacerea pe piata a produselor agricole. Vanzatorii cu ridicata, adeseori asambleaza fizic, sorteaza si triaza marfurile aflate in loturi mari, faramiteaza masa, redistribuie in loturi mai mici si reambaleaza (de ex. produse farmaceutice), depoziteaza, refrigereaza, livreaza si instaleaza bunuri, se angajeaza in activitati promotionale pentru clientii lor si proiecteaza etichete. Vanzarea cu amanuntul este revanzarea (vanzarea fara transformare) de marfuri noi sau folosite, catre publicul general, pentru consum si utilizare personala sau in gospodarie, prin: magazine, supermagazine, standuri, case de comenzi prin posta, vanzatori ambulanti, cooperative de consum, case de licitatie etc. Majo

H HOTELURI SI RESTAURANTE


I TRANSPORT, DEPOZITARE SI COMUNICATII
Aceasta sectiune include: - activitati legate de asigurarea transportului de pasageri sau de marfuri (pe baza de grafic sau fara), pe calea ferata, prin conducte, pe drumuri, pe apa sau pe calea aerului - activitati anexe, cum ar fi: terminale si facilitati de parcare, manipularea incarcaturii, depozitare etc. - activitati postale si de telecomunicatii - inchirierea echipamentului de transport, cu conducator sau operator

Aceasta sectiune exclude: - reparatii majore sau modificari ale echipamentului de transport, cu exceptia autovehiculelor, vezi 35 - constructia, intretinerea si repararea drumurilor, a cailor ferate, porturilor, aerodroamelor, vezi 45 - intretinerea si repararea autovehiculelor, vezi 50.20 - inchirierea mijloacelor de transport, fara conducator sau operator, vezi 71.1, 71.2.
J INTERMEDIERI FINANCIARE


K TRANZACTII IMOBILIARE, INCHIRIERI SI ACTIVITATI DE SERVICII PRESTATE IN PRINCIPAL INTREPRINDERILOR
Aceasta sectiune include activitati care se concentreaza in principal asupra intreprinderilor. Dar, intr-o masura mai mare sau mai mica, toate activitatile cuprinse in aceasta sectiune pot fi prestate si pentru gospodarii particulare, de ex. inchirieri de bunuri personale si gospodaresti, activitati privind bazele de date, servicii de investigatie si securitate, decoratiuni interioare sau activitati fotografice.

L ADMINISTRATIE PUBLICA SI APARARE; ASIGURARI SOCIALE DIN SISTEMUL PUBLIC
Aceasta sectiune include activitatile desfasurate in mod normal de administratia publica. Statutul legal sau institutional nu constituie factorul determinant in sine. Aceasta diviziune include unitati ce sunt institutii publice centrale sau locale care permit ca administrarea comunitatii sa se efectueze in mod corespunzator. Aceasta diviziune include activitatile din domeniile privind: - in primul rand, apararea, justitia, politia, afacerile externe etc. - in al doilea rand, administrarea generala (de ex. executiva, legislativa, financiara) la toate nivelele si supravegherea in domeniul vietii sociale si economice, - si, in sfarsit, managementul proiectelor din domeniul asigurarilor sociale de stat. Activitatile clasificate in alta parte in CAEN nu intra in diviziunea 75, chiar daca sunt desfasurate de administratiile publice. De ex. administrarea sistemului scolar (adica, regulamente, inspectii, programe de invatamant) intra in diviziunea 75, dar predarea in sine - nu (80:invatamant), spitalele inchisorilor sau spitalele militare etc. sunt clasificate la sanatate (85: Sanatate si asistenta sociala), iar eliminarea deseurilor si a apelor uzate este clasificata in diviziunea 90 (Eliminarea deseurilor si a apelor uzate; salubritate si activitati similare).

M INVATAMANT


N SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA


O ALTE ACTIVITATI DE SERVICII COLECTIVE, SOCIALE SI PERSONALE


P ACTIVITATI ALE PERSONALULUI ANGAJAT IN GOSPODARII PARTICULARE


Q ACTIVITATI ALE ORGANIZATIILOR SI ORGANISMELOR EXTRATERITORIALE
NOTA: Aceasta sectiune permite angajatilor din organizatiile extrateritoriale sa declare activitatea angajatorului lor, in cadrul recensamintelor sau al studiilor (anchetelor), chiar daca angajatorul este considerat in afara teritoriului economic al unei tari (desi in interiorul teritoriului geografic).